Cestujte do USA na povolenie ESTA

26.10.2017 | Autor: Netfinancie.sk

Plánujete v blízkej budúcnosti návštevu Spojených štátov amerických? Potom si v dostatočnom predstihu overte, aké dokumenty budete k vstupu potrebovať. Bez správnych „papierov“ vás totiž pokojne môžu otočiť aj po pristátí na letisku.

Víza verzus povolenie ESTA

V závislosti od typu cesty – štúdium, práca či turistika – a tiež dĺžky pobytu budete potrebovať rôzne potvrdenia. Do USA možno cestovať jednak na víza alebo na tzv. ESTA registráciu. Ak sa chystáte do Ameriky študovať, budete potrebovať študentské víza, ak idete ako turista alebo potrebujete do USA cestovať častejšie kvôli služobným cestám, budete musieť žiadať o turistické víza. Vízových tried je však oveľa viac a závisí vždy na type pobytu. V rámci turistiky, obchodu alebo tranzitu do ďalších krajín, ak maximálna dĺžka pobytu nepresiahne 90 dní, vám však ako občanovi EÚ bude postačovať aj ESTA. O čo presne ide, aké sú jej výhody a kde o ňu možno požiadať?

Aký je rozdiel medzi vízami a ESTA povolením?

Slovenskí občania môžu slobodne cestovať do USA od roku 2008. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) je systém, ktorý umožňuje občanom krajín spadajúcich do pôsobnosti bezvízového programu VWP žiadať o elektronickú registráciu. Ide teda o elektronické povolenie, ktoré vydáva tamojšie Imigračné oddelenie. Hoci sa o ESTA často hovorí ako o elektronických vízach, v skutočnosti nimi nie sú – je to forma bezvízového vstupu do USA.

Podmienky pre bezvízový styk ESTA

Na získanie povolenia ESTA musí žiadateľ o vstup do USA:

  • byť občanom krajiny, ktorá sa účastní bezvízového programu;
  • mať cestovný biometrický pas platný počas celej doby plánovanej návštevy;
  • žiadať o turistickú, služobnú alebo tranzitnú cestu s maximálnou dĺžkou 90 dní;
  • cestovať dopravným prostriedkom vhodným pre VWP a mať zakúpenú spiatočnú letenku
  • pri registrácií uvádzať vždy platný e-mail a poplatok hradiť PayPal-om alebo kreditnou kartou

 POZOR! Ak máte platné víza alebo chcete v USA pracovať, žiadať o povolenie ESTA nemôžete.

Aké sú výhody elektronického povolenia ESTA?

  • nie je potrebné kontaktovať americkú ambasádu
  • žiadosť sa vypĺňa a posiela iba online cez internet
  • výsledky sa dozviete do 72 hodín od zaslania žiadosti
  • povolenie ESTA je platné 2 roky od dátumu schválenia
  • na 1 registráciu možno vycestovať opakovanie, vždy však max. na 90 dní

Kde možno získať ESTA povolenie?  

Požiadať o ESTA povolenie môžete vo viacerých vízových agentúrach či súkromných spoločnostiach, ktoré majú povolenie pre poskytovanie služieb vízovej asistencie. Rýchle vybavenie ESTA povolenia získate napríklad na stránke estavisa.sk  

Poradíme vám?Mgr. Vladimír Cvik
a odborný tím poradcov