pon-pia: 08:00-17:00
0850 555 000

Diaľničná patrola: Užitočná služba, o ktorej by mal vedieť každý motorista

18.08.2022 | Autor: Katarína Zelinková

Porucha vozidla na diaľnici predstavuje pre väčšinu motoristov nočnú moru. Pri obyčajnej výmene pneumatiky ide pritom často doslova o život, čoho dôkazom sú aj časté prípady úmrtí na slovenských diaľniciach. Niektorí vodiči však nevedia, že v takýchto situáciách majú pomoc bližšie, než si myslia.

Výstražný trojuholník na ceste

Defekt či iná nepríjemnosť počas cesty nie je nič príjemné v akejkoľvek situácii. Ak sa vám niečo také stane na diaľnici, situácia je ešte o niečo horšia. Preto sa oplatí vedieť, že existuje služba zvaná Diaľničná patrola, ktorá je vodičom vždy k dispozícii. Už ste o nej počuli?

Čo je Diaľničná patrola a ako môže pomôcť?

Ide o službu, ktoré je pod správou Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Poskytuje pomoc motoristom, ktorí sa ocitnú v krízovej situácii počas cesty po diaľnici, rýchlostnej ceste alebo v tuneli, ktoré má pod správou NDS.

Vodičovi s nepojazdným či inak poškodeným vozidlom vie pracovník patroly zabezpečiť:

  • výmenu kolesa po defekte a nasadenie rezervy,
  • doplnenie pohonných látok na dojazd po najbližšiu čerpaciu stanicu,
  • odtiahnutie vozidla na najbližšiu odstavnú plochu,
  • označenie stojaceho vozidla zákrytom a dopravným značením.

Pracovníci patroly vedia vodičom poskytnúť aj informácie o odťahových službách či najbližších servisoch a opravovniach. V prípade núdze vedia tiež zabezpečiť kontaktovanie Diaľničnej polície a Integrovaného záchranného systému. Vozidlá Diaľničnej patroly sú okrem špeciálnych prístrojov a náradia vybavené aj kartami pomoci motoristom v 13-tich cudzích jazykoch, ktoré by mali poskytnutie pomoci zahraničným motoristom značne uľahčiť.

Okrem toho Diaľničná patrola aj pravidelne kontroluje vozovky a odpočívadlá, čím zabezpečuje prevenciu. Ak sa stane nehoda, privolá záchranné zložky a ostatné potrebné subjekty a označí miesto zrážky. Následne zabezpečí aj upratanie a vyčistenie.

Dobré vedieť: Využívanie diaľnic je spoplatnené formou diaľničnej známky. Európsky parlament nedávno schválil zavedenie jednodňovej diaľničnej známky, čo je dobrá správa pre mnohých motoristov. Viac sa dočítate v tomto článku.

Ako môže vodič Diaľničnú patrolu kontaktovať?

Stačí vytočiť telefónne číslo 0800 100 007 a operátorovi popísať situáciu, v ktorej ste sa ocitli. Táto služba je bezplatná a dostupná 24 hodín denne 7 dní v týždni na celom Slovensku, konkrétne na všetkých cestách, ktoré sú v správe NDS.

Druhý spôsob, ako kontaktovať Diaľničnú patrolu, je prostredníctvom mobilnej aplikácie Pomoc na diaľnici. Aplikácia je dostupná pre operačný systém Android aj iOS. Vodičom, ktorí často využívajú diaľnice alebo rýchlostné cesty, sa odporúča mať túto aplikáciu v mobile vždy nainštalovanú. Cez ňu môžete uskutočniť telefonický hovor a privolať Diaľničnú patrolu, alebo je možné aj poslať textovú správu. Túto funkciu môžu využiť najmä ľudia so sluchovým hendikepom alebo keď vzhľadom na okolnosti vodič nebude môcť telefonovať.

Kto ďalší vám pri nehode alebo poruche vozidla môže pomôcť?

Diaľničná patrola je nepochybne veľmi praktická a užitočná služba pre všetkých vodičov. Ako sme už spomenuli vyššie, je dostupná len na cestách v správe NDS. Porucha vozidla, defekt alebo autonehoda sa však môžu stať na akejkoľvek ceste. Viete, kto vám pomôže bez ohľadu na to, na akej ceste ste sa ocitli v nepríjemnostiach? Spoľahnúť sa môžete na asistenčnú službu poisťovne, v ktorej máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie alebo havarijné poistenie. Tiež je dostupná nonstop a pomôže vám pri nehode, havárii, defekte, vybitej batérii, minutí paliva a mnohých ďalších problémoch. Okrem toho sú asistenčné služby v rámci poistenia auta dostupné aj v zahraničí, kedy vám vedia pomôcť pri komunikácii s políciou či vypĺňaní tlačív v cudzom jazyku.

Nezabudnite na to, že v každej poisťovni je rozsah asistenčných služieb nastavený inak. Tiež sa náplň asistenčných služieb môže líšiť aj v rámci jednotlivých poistných balíkov. Spravidla majú vyššie poistné balíky alebo varianty poistenia väčší rozsah pomoci a podpory, ktoré vám asistenčné služby môžu poskytnúť. Preto si nezabudnite preštudovať poistné podmienky a oboznámte sa s rozsahom pomoci, na ktorú máte nárok.

Taktiež si môžete v rámci PZP uzatvoriť aj pripoistenie rozšírených asistenčných služieb, čím získate nárok na asistenciu v oveľa väčšom rozsahu. Toto doplnkové poistenie využijú najmä vodiči z povolania a tiež tí, ktorí veľmi často so svojím autom absolvujú dlhé cesty, napríklad služobne alebo na dovolenku.

Čo robiť pri poruche vozidla na diaľnici

Žiadny vodič sa nepoteší, keď sa mu počas jazdy pokazí auto. Situácia je pritom komplikovanejšia a nebezpečnejšia, keď sa vyskytne porucha na vozidle počas cesty na diaľnici. Poradíme, ako by ste v takomto prípade mali postupovať, ak:

Vozidlo je čiastočne pojazdné

  • Zapnite výstražné svetlá a opatrne sa s vozidlom priblížte čo najbližšie ku krajnici. Snažte sa zastaviť na voľnom priestore, vedľajšej ceste alebo pri zvodidlách.
  • Pred vystúpením z auta si oblečte reflexnú vestu. Následne cez dvere spolujazdca vystúpte. Cez pravú stranu automobilu by mali vystupovať aj ostatné osoby, ktoré s vami cestovali. Následne by sa mali zdržiavať v bezpečnej vzdialenosti od premávky, najlepšie za zvodidlami.
  • Na cestu umiestnite výstražný trojuholník do vzdialenosti najmenej 100 metrov, aby si ho ostatní vodiči mohli včas všimnúť. Dbajte na to, aby reflexné prvky boli otočené proti smeru jazdy vozidiel.
  • Kontaktujte políciu a privolajte pomoc. Môžete privolať buď Diaľničnú patrolu, alebo asistenčnú službu poisťovne, v ktorej máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

Vozidlo je nepojazdné

  • Zapnite výstražné svetlá a oblečte si reflexný odev.
  • Pokiaľ to situácia dovoľuje, na cestu umiestnite výstražný trojuholník.
  • Dostaňte sa spolu s posádkou vášho vozidla mimo zónu ohrozenia, teda do dostatočnej vzdialenosti od vozovky. Všetky osoby z auta by mali vystupovať z pravej strany, aby minimalizovali riziko zachytenia okoloidúcim vozidlom.
  • Privolajte políciu a kontaktuje buď Diaľničnú patrolu, alebo asistenčnú službu.

Dobré vedieť: Pri oznamovaní poruchy vozidla na diaľnici je potrebné polícii aj Diaľničnej patrole oznámiť, na ktorom kilometri diaľnice sa nachádzate. To ľahko zistíte podľa tabuliek pri zvodidlách, ktoré sa nachádzajú každých 500 metrov.


PZP za najlepšiu cenu s kvalitnými asistenčnými službami nájdete vďaka nášmu porovnaniu cien poistenia. Poistite sa online a ušetrite!