Vyššie stravné lístky pre zamestnancov aj živnostníkov

13.06.2018 | Autor: Netfinancie.sk

Zamestnanci sa môžu tešiť na prilepšenie. Minimálna hodnota stravných lístkov sa zvýšila z 3,38 na 3,60 €. Zvýšenie minimálnej hodnoty stravných lístkov je podmienené dlhodobým trendom rastúcich cien v reštauráciách, ktoré sa podľa štatistík zdvihli o viac ako päť percent.

Zvýšenie stravného upravuje v Zbierke zákonov Opatrenie 148/2018 Z. z. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného. Hoci zákon určuje minimálnu výšku straveniek, zamestnanec môže svojim zamestnancom naďalej dávať stravné lístky aj vo vyššej hodnote. Stále platí, že zamestnávateľ hradí 55% z hodnoty stravného lístka.

Zdvihla sa aj cena cestovných náhrad

Cestovné náhrady, inak zvané aj diéty, prináležia všetkým zamestnancom, ktorých zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu. Výška diét sa pritom odvíja od dĺžky pobytu zamestnanca mimo pracoviska. Ak bude trvať od 5 do 12 hodín, cestovné náhrady sú zvýšené z pôvodných 4,50 na 4,80 €. Pre pracovné cesty v trvaní od 12 do 18 hodín sa diéty zvýšili z 6,70 na 7,10 €. Pri služobnej ceste, ktorá bude trvať viac než 18 hodín sa cestovné náhrady zvýšili zo súčasných 10,30 na 10,90 €.

Prilepšia si aj živnostníci

Doteraz si živnostníci za každý odpracovaný deň mohli do nákladov uviesť stravné v hodnote 4,50 €. Podľa nového opatrenia sa od júna pôvodná suma zvýšila na 4,80 €. Od 1.júna do konca tohto kalendárneho roka si tak živnostníci budú moc znížiť základ dane o 700 € a ušetriť tak na daniach približne 133 €. Zákon o dani z príjmov však nerozlišuje pracovné dni a víkendy, preto si živnostníci v nákladoch nemusia uvádzať iba stravné lístky výhradne za pracovné dni. Musia však preukázať, že počas víkendových dní naozaj vykonávali pracovnú činnosť. Tieto pravidlá však platia len pre tých, ktorí si odpočítavajú skutočné výdavky. Živnostníci, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky, si stravné lístky do nákladov zarátať nemôžu.