info@netfinancie.sk |
Po-Pia: 08:00-17:00
phone 0850 555 000
Aktuality

Gastrolístky a príspevok na stravovanie: užitočný prehľad pre zamestnancov i SZČO

25.11.2024 | Autor: Hana Hovorková

Po takmer ročnej prestávke sme od 1. septembra 2024 opäť pocítili príjemnú zmenu v podobe zvýšenia sumy na stravné. Aké pravidlá momentálne platia pre stravovanie zamestnancov, príspevky na stravovanie živnostníkov a ostatné prípady? Prečítajte si stručný prehľad najdôležitejších informácií.

ľudia za stolom jedia pizzu

Na základe opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa s účinnosťou od 1. 9. 2024 zmenili ceny stravného pre tuzemské pracovné cesty, čo ovplyvnilo aj hodnotu gastrolístkov a výšku príspevku zamestnávateľa na stravovanie zamestnancov. Je to prvá tohtoročná úprava na rozdiel od minulého roka, kedy sa zmeny zrealizovali až trikrát počas roka (k 1. 1. 2023, 1. 6. 2023 a 1. 10. 2023). Dôvodom zvyšovania boli rastúce ceny potravín a služieb v reštauračných zariadeniach.

Pripomeňme si zmeny platné po prijatí novely Zákonníka práce účinnej od 1. marca 2021. Zamestnávateľ musí zabezpečiť svojim pracovníkom stravu podľa zásad správnej výživy na pracoviskách alebo v ich blízkosti, buď vo vlastnom stravovacom zariadení, v zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom fyzickej či právnickej osoby s oprávnením sprostredkovať stravovacie služby (čiže formou gastrolístkov). Ak zamestnávateľ nemá možnosť takto zabezpečiť stravovanie, musí dať zamestnancovi na výber: ten si môže zvoliť, či chce gastrolístok alebo účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie. Túto jeho voľbu musí zamestnávateľ rešpektovať. V oboch prípadoch je výška príspevku rovnaká.

Zákon určuje aj prípady, kedy je finančný príspevok povinnosťou zo strany zamestnávateľa:

  • ak podmienky výkonu práce na pracovisku vylučujú povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť stravovanie,
  • ak nie je možné zabezpečenie stravovania ani jedným z troch spôsobov: vo vlastnom zariadení, v inom zariadení alebo prostredníctvom gastrolístkov,
  • ak má zamestnanec lekárske potvrdenie a ani jeden z dostupných spôsobov poskytnutých zamestnávateľom nemôže využívať,
  • ak zamestnanec pracuje z domu formou domáckej práce alebo telepráce a strava mu nie je zabezpečená jedným zo spôsobov stravovania zo strany zamestnávateľa alebo by to bolo v súvislosti s povahou domáckej práce alebo telepráce v rozpore,
  • v praxi sa to môže týkať zamestnancov, napr. v doprave, v lesníctve a podobných odvetviach alebo takých, ktorí vyžadujú špeciálnu stravu.

Zmeny stravného pre zamestnancov

Zamestnanci majú nárok na gastrolístok alebo príspevok na stravovanie za každú pracovnú zmenu trvajúcu 4 a viac hodín. Pri zmenách dlhších než 11 hodín majú nárok na ďalší príspevok alebo gastrolístok.

Hodnoty gastrolístkov, ako aj výšky príspevkov zamestnávateľa na stravovanie, sa odvíjajú od stravného pre tuzemské pracovné cesty, teda od takzvaných diét. Tie majú nasledujúce výšky:

  • 8,30 €, ak pracovná cesta trvala 5 až 12 hodín (do 31. 8. 2024 – 7,80 €);
  • 12,30 €, ak pracovná cesta trvala 12 hodín až 18 hodín (do 31. 8. 2024 – 11,60 €);
  • 18,40 €, ak pracovná cesta trvala nad 18 hodín (do 31. 8. 2024 – 17,40 €).

Pri práci v bežnom režime na pracovisku sa hodnota gastrolístka a aj výška príspevku, ktorý naň zamestnávateľ poskytuje, odvíja od stravného za pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín. Teda suma 8,30 € je vstupnou pre tento výpočet a platí od 1. 9. 2024 až do nasledujúceho zvýšenia.

Hodnota gastrolístka musí byť minimálne 75 % z ceny stravného 8,30 €. Od septembra teda platí minimálna hodnota gastrolístka 6,23 €. A na ten musí zamestnávateľ prispieť sumou:

  • maximálne 55 % z diéty, teda 4,57 €,
  • a minimálna suma príspevku, ktorý poskytne zamestnávateľ ako finančný príspevok alebo gastrolístok, sa počíta ako 55 % z hodnoty gastrolístka = 3,43 €.

Zamestnávateľ môže zamestnancom prispievať aj príspevkom zo sociálneho fondu, pričom maximálna výška takéhoto príspevku nie je stanovená.

Od 1. 1. 2023 musia byť gastrolístky poskytované v elektronickej forme ako elektronická stravovacia karta. Elektronická karta funguje systémom kreditu, z ktorého reštaurácia alebo jedáleň strhne presnú sumu za jedlo. Oproti papierovým gastrolístkom, z ktorých reštaurácie a obchody nevydávali, ide teda o praktickejšie riešenie. Ďalšou výhodou karty je možnosť sledovania transakcií a možnosť prenesenia zostatku do ďalšieho mesiaca. Stravovacia karta je navyše chránená PIN kódom. Nie každý zamestnanec však má šancu využiť tieto výhody, ak jeho spoločnosť elektronickú formu neposkytuje.

Rozhodnutie zamestnanca pre ktorúkoľvek z týchto dvoch foriem - stravovaciu kartu alebo finančný príspevok ku mzde, je viazané a nemenné počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Zmeny stravného pre SZČO

U živnostníkov je situácia jednoduchá: v prípade, že si uplatňujú preukázateľné a nie paušálne výdavky, môžu si sumu vo výške príspevku na stravu zahrnúť do svojich výdavkov a na rozdiel od minulosti to nemusia dokladovať. Za každý pracovný deň si môžu uplatniť sumu vo výške 55 % z hodnoty stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín, t. j. 4,57 € (55 % zo sumy 8,30 €).

Ak už máte formu využitia nároku na stravné vyriešenú, zamyslite sa aj nad finančnými rizikami v nepríjemných pracovných situáciách, ktoré vás môžu postretnúť. Poistite sa proti zbytočným výdavkom, ktoré môžu nastať neúmyselným poškodením služobného zariadenia. Poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu má zmysel obzvlášť vtedy, ak ste dostali do správy ťažké zariadenia, stroje či vozidlá, pri ktorých je vysoké riziko neúmyselnej škody.

Poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu si viete vybrať výhodne porovnaním všetkých poisťovní a uzatvoriť kompletne online.